15 Ianuarie, Ziua Culturii Naționale!

Ziua Culturii Naționale este sărbătoarea națională, care are loc anual în România la data de 15 ianuarie, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic!
„Ziua de 15 Ianuarie, este o a doua zi națională pentru România!
Atât limba română, cât și identitatea românească, imnul, steagul, cântul sau jocul popular, ia românească și scrierea românească, toate acestea sunt celebrate astăzi, 15 Ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale!
Îmi îndrept atenția spre mediul academic, spre elevi și spre cadrele didactice care astăzi au obligația de a prezenta tinerilor învățăcei, lungul drum al formării României de astăzi, prin cultură și prin oamenii marcanți care și-au pus amprenta prin studiu și munca lor, asupra dezvoltării noastre!
La mulți ani, România!”, transmite primarul orașului Ungheni, domnul Victor Prodan.
Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889), născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani.
A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educație filozofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filozofice ale epocii sale, de filozofia antică – de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.
Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea nr. 238, din 7 decembrie 2010.