INFORMARE DE PRESĂ – MĂSURI GRIPA AVIARĂ

      INFORMARE DE PRESĂ

   În vederea unei informări cât mai clare a cetățenilor orașului Ungheni și a localităților aparținătoare, în contextul actual cu privire la depistarea pe raza orașului Ungheni a unui focar de gripă aviară într-o exploatație comercială, ținem să facem următoarele precizări.
   Pe parcursul zilei de 06.05.2021, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, respectiv serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială de pe raza localității Ungheni.
   În acest sens, la nivel central s-a activat Unitatea Operațională Centrală coordonată de ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară.
   La nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor.
   A fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.
   După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor întreaga suprafață a fermei, precum utilajele și mijloacele de transport vor fi dezinfectate.
   În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transpor și se aplică următoarele:
– Recensământul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări;
– Interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție;
– Restricționarea mișcării persoanelor între exploatații;
– Respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport;
– Anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;
– Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
– Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspandirii virusului gripei aviare
– Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de celelalte păsări domestice;
– Interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate.
   În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minim treizeci de zile.
   Primăria Orașului Ungheni asigură cetățenii de cea mai deschisă și transparentă colaborare în vederea menținerii unui climat cât mai sigur și sănătos, în acest sens colaborând prin toate mijloacele cu instituțiile sanitar-veterinare, instituțiile care asigură ordinea și respectarea măsurilor impuse și celelalte instituții abilitate.
   Ancheta epidemiologică este în desfășurare în vederea stabilirii sursei de infecție și a trasabilității păsărilor, în acest caz anterior amintit.
   Venim în sprijinul autorităților sanitar-veterinare, solicitând sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli infecțioase(gripa aviară) pe teritoriul orașului Ungheni și localităților aparținătoare, cât și pe cel al țării noastre.
   În prezent, conform specialiștilor ANSVSA, se înregistrează a creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.
   Biroul de presă al Primăriei Ungheni